Hosszú élet egy szép, új világban

2014. 11. 09. 13:21

Magyar elnökjelölt is indul a két év múlva esedékes elnökválasztáson az Egyesült Államokban. ISTVÁN ZOLTÁN írót, újságírót, a Transzhumanista Párt alapítóját, aki számos rangos lapban és tévéműsorban ír vagy szólal meg a tudomány és technológia védelmében, Kustán Magyari Attila kérdezte magyar gyökereiről, az általa képviselt mozgalom céljairól, és arról is, mi az elsődleges célja az indulással.

 


 

Mennyire kötődik a magyarsághoz, ismeri a nyelvet?

 

Egy kicsit beszélek magyarul, és az elmúlt harminc évben többször voltam Magyarországon. Mindkét szülőm magyar, két lánytestvérem is otthon született, én azonban már Los Angelesben.

 

Az életrajzát olvasva látni, hogy mindig is kötődött a természethez, innen végül hogyan jutott el a transzhumanizmusig?

 

Mindig is érdekelt a tudomány és a technológia, aztán egyetemista koromban olvastam egy cikket a krionikáról (az ember lefagyasztása – a szerk.) és az emberi élet meghosszabbításáról. Minél több hasonló írást olvastam idővel, annál inkább éreztem azt, hogy részese akarok lenni ennek a mozgalomnak, elsősorban azokra a módokra koncentrálva, amelyek az emberi élet hosszabbá tételét szorgalmazzák (remélhetően korlátlanul), és arra, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. A személyes nézeteim később alakultak ki, az utazásaim során, amikor több tucatnyi országot látogattam meg. Rengeteg háborúval és szenvedéssel szembesültem, ami azt kívánta meg, hogy a transzhumanizmus köré építsek egy filozófiát, ami az élet rossz oldalát hivatott megoldani. A saját filozófiai nézetem meghatározása egocentrikus teleologikus funkcionalizmus, amelyet bővebben elmagyarázok A transzhumanista fogadás című regényemben.

 

ISTVÁN ZOLTÁN Los Angelesben született. 21 évesen a National Geographic munkatársaként körbeutazta a világot, biográfiája szerint ötszáz, többnyire klasszikus könyv társaságában. Az évek során közel száz országot sikerült megismernie közelebbről. Számos sajtóorgánummal dolgozott együtt, köztük szerepel a CNN, a Fox News, a New York Times, San Francisco Chronicle, Huffington Post, Wired UK, BBC Radio, Travel Channel. A kasmíri háborúról készített munkájáért díjazták. Később egy nemzetközi környezetvédő szervezet, a WildAid igazgatója lett, amely a délkelet-ázsiai illegális kereskedelmeket hivatott megállítani. Az Egyesült Államokban ingatlanfejlesztéssel, filmkészítéssel, borászattal foglalkozó cégeket alapított. Nemrég megjelent A transzhumanista fogadás (The Transhumanist Wager) című regénye, amelyben a tudományos-technológiai fejlődést népszerűsíti.

 

Mit gondol, az ön által is képviselt mozgalom megerősödik, esetleg vezető szerepet nyer?

 

Azt gondolom, hogy igen, a jövő kulturális ideológiája ez. Véleményem szerint 7-15 éven belül becsődölnek a társadalom kulturális értékei, miután a társadalom megérti, hogy a technológia átalakítja az életünket és fajunkat. A transzhumanizmus akkor népszerűvé válik „techno-optimista” üzenetének köszönhetően, hiszen jó hírt mond számunkra: előnyös használni a technológiai vívmányokat és a tudományt az életminőség javítására.

 

Tapasztalatai szerint hogyan válaszolnak az emberek ma az ilyen típusú üzenetekre?

 

Egyesek azt gondolják, mindez csak a gazdagok számára lesz elérhető, mások úgy vélik, az embereknek nem kellene megváltoztatniuk saját magukat a technológia és a tudomány eszközeivel. Van, akik szerint az elit arra használja majd mindezt, hogy átvegye az uralmat a társadalom fölött. Ezek a szemléletek nevetségesek: a világ abba az irányba halad, hogy egy szép hely legyen, ahol az emberek többsége kiveheti részét a technológiák nyújtotta előnyökből. Az életek hosszabbak lesznek, az emberek egészségesebbek és boldogabbak.

 

Egy tévéműsorban azt mondta, a hívőknek kihívást jelent a transzhumanizmus. Mire gondolt?

 

Ez a világnézet a vallásos szövegekben, akár a Bibliában leírt tanítások többségével szembemegy. A transzhumanizmus – szemben a vallásokkal – azt akarja, hogy az emberek maguk viselkedjenek istenekként, felhasználva a tudományt és a technológiát. A legtöbb vallás viszont azt tanítja, hogy az embereknek alázatosnak kell lenniük, és könyörögniük, hogy megbocsássanak nekik, hogy ne is próbáljanak meg istenekké válni. A transzhumanisták nem törődnek az ilyen nézetekkel, azért dolgoznak, hogy minden lehetőséget megragadjanak, és a legjobb és legerősebb entitásokat hozzák létre. Ez az életcélunk, így azt szeretnénk, hogy akik ebben nem hisznek, ne próbálják megállítani ezeket a törekvéseket.

 

Munkában a transzhumanisták

Az Erdélyi Riport egy korábbi lapszámában, az interneten is elérhető Embertervek című cikkben összegeztük, mi a transzhumanista mozgalmak lényege: meghaladni azokat a képességeket, amelyeket, mint faj birtoklunk. A transzhumanisták szerint azok a mindennapos veszélyek, amelyekbe beletörődtünk – a gyógyíthatatlan betegségek, a halál, az emberi faj különböző korlátai – legyőzhetők a technológia segítségével. Első látásra úgy tűnik, tudományos-fantasztikus filmek rajongóiról van szó, csakhogy olyan cégek is beállnak a mozgalom mögé, mint a Google. A cégóriás új technológiai igazgatója, Raymond Kurzweil amerikai feltaláló szerint 2030-ra az emberi elme feltölthető lesz egy számítógépre. De nem kell a jövőbe ugranunk feltétlenül: 2001-ben már bejelentették, hogy egy amerikai kórházban megszülettek az első genetikailag módosított csecsemők, azóta pedig számos olyan gyerek született, akinél egy egészséges donor petesejtet használtak fel az anya hibás, steril petesejtjének javítására. Javában dolgoznak szervek őssejtből való kifejlesztésén, végtagok visszanövesztésén vagy pótlásán, s a vakok számára is új megoldásokat kínálnak.

 

Miért gondolta úgy, hogy új pártot hoz létre, és nem egy már létező, ismert csapatban igyekszik népszerűsíteni az ön által is képviselt nézeteket?

 

A legtöbb létező párt nem támogatja a transzhumanizmust közvetlenül, őket elsősorban a szociális és gazdasági kérdések foglalkoztatják. A Transzhumanista Párt célja bevinni a technológiát és tudományt a kormányzati döntések világába, jelenleg a politikai döntéseket túlságosan meghatározzák a vallásos, kulturális értékek. Minket elsősorban a jövő érdekel.

 

Milyen céljai vannak 2016-ig, a választás évéig?

 

Azon vagyok, hogy minden héten legalább egy alkalommal megjelenjen írásom, és interjúknak, televíziós szerepléseknek tegyek eleget – mindezt a transzhumanizmusért. A személyes életem is fontos, férj vagyok és két gyerek édesapja, így azt is tervezem, hogy hangsúlyosan a családom része legyek. Mindemellett az is cél, hogy a pártom mellett kampányoljak.

 

Lát némi esélyt a győzelemre, vagy elsősorban azzal törődik, hogy a mozgalmat népszerűsítse a jelöltségével?

 

Azt gondolom, elsődleges megadni a szükséges tudást a transzhumanizmusról. Kulturális harc zajlik, a következő negyed évszázadban fajunk drámai mértékben kell szembesüljön a tudomány és technológia okozta radikális változásokkal. A legkönnyebb út ehhez, hogy elmondjuk, miről szólnak a trendek, különben ijesztővé válnak a változások, és a vallásosság, a konzervativizmus irányába fordulnak az emberek, ami az innovációt és a technológiák fejlődését akadályozó törvények meghozatalához vezethet. Mivel a célunk az élet hosszának és minőségének javítása, az ilyen törvények szenvedést okoznának az embereknek. Ezt nem szeretnénk: az a cél, hogy senki ne haljon meg, amíg nem akar, és mindannyian gyarapodhassunk.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!