Hír plusz komment, július 28.

2016. 07. 28. 18:38

Szabadon engedik az amerikai hatóságok John Hinckley-t, aki 35 évvel ezelőtt megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan amerikai elnököt. A fővárosban egy szövetségi bíró szerdán hozta meg a döntést, amelynek értelmében a 61 éves Hinckley (képünkön) a jövő héten elhagyhatja azt a pszichiátriai intézetet, ahol 1981 óta kezelik. Néhány korlátozás megmarad, nem szabad például felkeresnie a néhai elnök hozzátartozóit, és nem szabad megközelítenie a washingtoni Fehér Házat és a kongresszus épületét sem, továbbá nem mutatkozhat olyan helyeken, ahol a mindenkori amerikai elnök tartózkodik. Havonta egyszer jelentkeznie kell Washingtonban a pszichiátrián, és értesítenie kell az amerikai elnök védelméért felelős titkosszolgálatot, valahányszor e célból elhagyja Williamsburg városát.

Amennyiben híve lennék az összesküvés elméleteknek, még azt gondolnám, Hinckleynek azért kell jelentkezni a titkosszolgáknál, hogy megmutassák neki, merre jár Trump. Hátha megint tetszeni akar egy színésznőnek, és célba veszi a szőke bálványt. (S.J.)

Én is ritkán járok arra, amerre az amerikai elnök tartózkodik, ráadásul fogalmam sincs, hogyan tudnám bármiről is értesíteni az amerikai titkosszolgálatot. (Sz. L.)

Ha Reagan így kihozta a sodrából, hogy fog reagálni szegénykém Trump-ra? (tsp)

 

A kormány közvitára bocsátja a külföldön élő román állampolgárok szavazását megkönnyítő rendeletet. Dacian Cioloş miniszterelnök szerint azért van szükség a társadalom bekapcsolására, mert fennáll annak a veszélye, hogy az új szabályozás a korábbi választási törvénynél is nehézkesebbé tenné a külföldi voksolást. Az Állandó Választási Hatóság közlése szerint hétfőig 3613 külföldi lakcímmel rendelkező román állampolgár kérvényezte, hogy felvegyék a választási névjegyzékbe. „Egyértelműsítenünk kell bizonyos dolgokat a törvényben, hogy a külföldön élő román állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal” – fogalmazott Cioloş, aki szerint a jelenlegi törvény hiányossága, hogy nem számolt azzal, kevesen fognak regisztrálni a választási jegyzékbe.

A Nemzeti Liberális Párt Traian Băsescu volt államfővel ért egyet abban, hogy növelni kell a külföldi szavazókörzetek számát, és interneten is lehessen feliratkozni a választási jegyzékbe.

Miért nem lehet eleve regisztrálni az interneten? S miért nem lehet szavazni is? (S.J.)

A dolog lassan már úgy fest, hogy könyörögni kell, ugyan regisztráljatok már, szavazzatok már lécci. (Sz. L.)

Szép gondolat, de a könnyen regisztrálható külföldi szavazók nem biztos, hogy jót tesznek a fiatal romániai demokráciának... (tsp)

 

Az elemi iskolába való beiratkozásra és tanulásra "ítélt" a jászvásári törvényszék egy 37 éves, illegális ócskavas-kereskedéssel foglalkozó asszonyt, aki az eljárás során írástudatlannak mondta magát, és azt állította: emiatt nem tudta, hogy törvényt sért. Az asszonyt adócsalásban találták bűnösnek: tevékenységével másfél millió lejes kárt okozott az államnak. A bíróság négy év felfüggesztett börtönre ítélte, kiegészítő büntetésként pedig előírta, hogy járjon iskolába. Ha ennek nem tesz eleget, büntetését le kell töltenie.

S ha majd leérettségizik, s egyetemi diplomát is szerez, utána elmehet taxizni vagy mosogatni Londonba. (Sz. L.)

Megtanul írni, olvasni és indulhat az őszi választásokon. Minden további szükséges ismerettel már rendelkezik, sőt be is gyakorolta. (S.J.)

Másfél millió lejért én is újrajárom az általánost félnormában. (tsp)

 

A kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött Magyarországon az elmúlt negyedévben. Csökkent a szocialista párt támogatottsága a Tárki legújabb közvélemény-kutatása szerint. Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt. A pártválasztók körében is hasonló mértékű a növekedésük. A szocialista párt támogatottsága viszont csökkent: a teljes népesség körében 10-ről 8 százalékra, a pártválasztók körében pedig 18-ról 13 százalékra. A Tárki mérése szerint a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága júliusban változatlan: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll.

Gratula a kormánypártoknak és a szavazóknak. Csak így tovább az európai úton. (S.J.)

Kopogjam le, egyikükkel sincs dolgom... (Sz. L.)

Kíváncsi lennék, hogy mit mutatna a felmérés, ha a "mindenki menjen a fenébe" opciót bevezetnék. (tsp)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!