Hír plusz komment, július 27.

2016. 07. 27. 21:39

Pénzbírsággal sújtják azokat a turistákat, akik meztelen felsőtesttel vagy fürdőruhában flangálnak a horvátországi Dubrovnik történelmi belvárosban – döntötte el a városi tanács. A jövőben az óváros bejáratánál táblák fogják hirdetni, hogy felső- vagy alsóruházat nélkül, fürdőruhában nem lehet többé a belvárosban sétálgatni. Akit mégis fedetlen testrészekkel látnak, azt 500 vagy 1000 kunás (az kb. 300, illetve 600 lejes) bírsággal sújthatják. A büntetéseket önkormányzati ellenőrök hajtják be, és ők figyelik majd a turisták ruházatát is. A városvezetésnél akkor telt be a pohár, amikor június végén két turista is anyaszült meztelenül sétált a belvárosban, ráadásul mindketten bírság nélkül megúszták az esetet.

Turisták ellen nincs orvosság. (S.J.)

A hír megfordítva: Szenzáció! 1000 kunáért meztelenül sétálgathatunk Dubrovnik óvárosában! (Sz. L.)

Elképzelem, ahogy a Váradhoz csatolt Félix-fürdős gyógykezeltek pendelyben ellepik a várost, szerintem mókás lenne. (tsp)

 

Jövő tavasszal megalakulhat a NATO romániai dandárja – mondta Klaus Iohannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülése után. Hat NATO-tagállam már jelezte, hogy kész katonákat küldeni a Romániában felállítandó soknemzetiségű dandárba. Lengyelország és Bulgária már konkrét számokat is közölt: előbbi egy hadtestet, utóbbi 400 fős csapatot ajánlott. Iohannis értékelése szerint Románia elérte Varsóban minden célkitűzését. Ezen elsősorban a katonai szövetség dél-kelet-európai szárnyának megerősítését szolgáló, Romániában állomásozó dandár felállítását kell érteni.

Addig örüljünk a NATO-nak, ameddig van, mert ha Trump költözik a Fehér Házba lőttek a közös katonai tömbnek. Legalábbis ez ígéri a szőke bálvány. (S.J.)

Magyarország esetleg a Betyársereget delegálja. (Sz. L.)

Csak vigyázni kell, hogy demokráciát ne hozzanak a poggyászba', mert azért a magyar határon bünti jár. (tsp)

 

Barack Obama amerikai elnök nem tartja elképzelhetetlennek, Moszkva áll amögött, hogy a Wikileaks a múlt héten kiszivárogtatott húszezer e-mailt, amelyek rossz fényt vetnek a Demokrata Pártra. Ugyanakkor leszögezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozása még folyamatban van. Ezzel együtt azt hangsúlyozta, „szakértők ezt az oroszoknak tulajdonítják”, de nem nevezte meg, mely szakértőkre gondol. Újságírói felvetésre, miszerint előfordulhat-e, hogy Moszkva befolyásolni szeretné az amerikai elnökválasztást, Obama azt mondta: „minden lehetséges”.

Obama többet tud, mint amennyit mond. És mint minden rendes politikus, szivárogtat. (S.J.)

Szerintem nem az a botrány, hogy szivárogtattak, hanem az, ami kiszivárgott. (Sz.L.)

A trampli medve Trumpot akarja. (tsp)

 

A riói olimpia szervezői elismerték, hogy a 31-ből, 19 épület még nem készült el az olimpiai faluban. A következő napokban több száz sportoló érkezhet a városba, ami könnyen lehet, hogy gáz, víz- és áramkimaradásokhoz vezethet. A versenyzők 10 százaléka már a helyszínen tartózkodik, és többségük a rossz körülmények ellenére is megpróbál valahogy az olimpiai faluban lakni. Néhány csapatot viszont sokkoltak az elárasztott padlókkal, bedöglött liftekkel és a penészes mennyezettel való első találkozás. Az ausztrál csapat máris úgy döntött, lelépnek a szállásról. Ugyanúgy panaszkodott a holland és az olasz csapat is, ők belengették, hogy kártérítést fognak kérni a körülmények miatt. Kevesebb, mint két héttel az Olimpia kezdése előtt, olyan feliratok fogadták az érkezőket, hogy a biztonságuk nincs szavatolva, mert a rendőrök és egyéb, a biztonságot védeni hivatott fegyveres testületek már hónapok óta nem kaptak fizetést.

Latin-Amerika bája a fejetlenség. Kérdés, miért éppen Rió nyerte a rendezési jogot? (S.J.)

A riói ötkarikából egy rozsdás, egy görbe, egy koszos, és egy repedezett maradt, az ötödiket pedig már ellopták. (Sz. L.)

Szerintem még tiszta fecskendőt sem lehet kapni, mi lesz így az új csúcsokkal? (tsp)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!