Törzsasztal évzárás Szijj Ferenccel

2015. 11. 29. 22:36

December 4-én, pénteken 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca) a Törzsasztal vendége Szijj Ferenc József Attila-díjas író, költő, műfordító, könyvtáros, szerkesztő. Aki kérdez: Kőrössi P. József.

 

Szijj Ferenc Szombathelyen született 1958-ban, egyetemi tanulmányait a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-német szakán végezte 1978–1984 között. 1984–1988 között a budapesti Egyetemi Könyvtár könyvtárosa volt. Alapító szerkesztője a Nappali Ház című folyóiratnak (1989), a szerkesztőség tagja a folyóirat megszűnéséig (1996). 1993–2008 között a Magyar Íróválogatottban futballozott. Rövid ideig New Yorkban élt.

Többek között Heinrich von Kleist és Franz Kafka elbeszéléseit fordította. Összesen kilenc könyve jelent meg, ezek között több verses kötet, rövidpróza és meseregény is. (Legutóbb: Agyag és kátrány, versek, 2014.) 2009-ben megkapta Az év gyermekkönyve díjat (Zöldség Anna és a beszélő póniló, mesék. Pozsonyi Pagony).

„Szijj Ferenc költészetének látásmódja nem tragikus. Nála a halál a véletlenek ilyen iszonyú sorozatában sem válik az elbeszélés középpontjává, ami ebben az esetben az élet metaforáit ismételgető, mégis a halál felé tekintő őrület uralmának elfogadását jelentené. És e nem tragikus látásmód közel engedi az elbeszélést az emlékezetben élő dolgok anyagszerűségéhez, finom plaszticitással jelennek meg benne az egyes mozzanatok, és a nem tudás törésvonalait is pontosan megmutatja.”  - írta róla Schein Gábor.

Az est szervezője a Várad folyóirat. Szijj Ferenc kötetei a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatóak. A belépés díjtalan.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!