Hír plusz komment, 2016. szeptember 28.

2016. 09. 28. 21:31

Többedmagával meghamisította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) jelenlegi vezetője, Laura Codruţa Kövesi plágiumgyanús doktori dolgozatáról szóló szakértői véleményezését – állítja Sebastian Ghiţă parlamenti képviselő (fotó). Szavait megerősítette Traian Băsescu volt államfő is, aki az egyik hírtelevíziónak azt nyilatkozta: az esetről tudomása volt. Szerinte Mihnea Costoiu akkori oktatási miniszter fogalmazta meg a hamis jelentést, "utána meg futkorászott a bizottság tagjainak aláírásáért". A Népi Mozgalom Pártjának elnöke azzal is vádolja Kövesit, hogy idén telefonon megfenyegetett egy közjogi méltóságot, mondván, letartóztatja, ha újraindul a vizsgálat a plágiumgyanú ügyében. Băsescu a közjogi méltóságot nem nevezte meg. Kövesi úgy reagált: kész alávetni magát a legfőbb ügyészség vizsgálatának ebben az ügyben.

Akit ez a szerencsétlen Ghiţă megvádol, az csak jól jöhet ki bármilyen ügyből, függetlenül attól, hogy a miniszter futkosott-e vagy sem. (Sz. L.)

Szomorú, hogy megtörténhet, öröm, hogy kiderülhet. (tsp)

Az a baj, hogy Ghiţăt éppen vizsgálja a DNA, Băsescu családját éppen pénzmosással és sok egyébbel vádolják, miután a testvérét elítélték, és fölötte is ott lebeg a DNA kardja. Vajon miért nem tűnik hitelesnek a Kövesi elleni „hadjárat”? (S.J.)

Ismerjük az ócska szójátékra épült viccet, mely szerint nálunk nem csak Anti, hanem mindenki lop. Ezt úgy lehetne aktualizálni, hogy nálunk nem csak Anti, hanem az analfabétákat leszámítva mindenki plagizál… Tehát az vesse Kövesire (ejtsd: Chioveşi) az első követ, aki nem lop szöveget, és mindent elkövet annak megakadályozása érdekében. (Sz. A.)

 

Idén is Svájc a legversenyképesebb állam a világon a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) szerdán megjelent felmérése szerint. Svájcot Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követi. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD-tagállamok foglalják el, de előkelő helyen szerepel Kína (28.), India (39.) vagy Oroszország (43.). A lista utolsó három helyén Csád, Mauritánia és Jemen szerénykedik. Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága, immár az egy tizedponttal jobb eredményt elért – a térségben Szlovákiát és Horvátországot is megelőző – Románia mögött.

Mindig csak ez a verseny, ez a rohanás. Ahhoz még rengeteg tizedpont kellene, hogy egyszer tényleg mi legyünk a Kelet Svájca. A Nyugat Szingapúrjának lenni kevésbé vonzó cél. (Sz. L.)

A Románia felé meginduló, nagy számú magyar gazdasági bevándorlót ugye szépen kell fogadni. (tsp)

Tényleg? Ki hitte volna. (S.J.)

Amikor utoljára Svájcban forgolódtam, akkor is ők voltak a legversenyképesebbek. A legtisztaság-kényesebbek is. Panziónkban minden nap tetőtől talpig lemosták a kerti bútorokat, és a tusolók ajtajára mindenütt kiírták oroszul, hogy „eto nyet ubornaja” – ez nem toalett. (Sz. A.)

 

Eltávolíttatnák a Kolombusz-szobrot baloldali barcelonai képviselők a katalán nagyvárosból. Véleményük szerint az 1888 óta a városban álló, a tenger felé mutató, 60 méter magas szobor az amerikai imperializmus jelképe, ezért nem lenne szabad ünnepelni a gyarmatosító múltat.

Bezzeg, ha tősgyökeres katalán lett volna a derék Kristóf, akkor a hatvan métert kevesellnék. (Sz. L.)

Az ürgebőrbe varrt Kolombuszok már a nemzetközi helyzetet fokozzák a spájzból... (tsp)

A hülyeség elérte Katalóniát is. (S.J.)

Talán a katalán városatyák akut baloldali emlékezetkiesésben szenvednek. Ők ne tudnák, hogy Spanyolország mit köszönhet Kolumbusz Kristófnak? Hogy személye mást is, többet is jelképez? Hogy európai szemmel nézve Kolumbusz 1492-es felfedezései majdnem kétszeresére tágították a földkerekség lakott területét? (Sz. A.)

 

Megszületett a világon az első gyermek, aki háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel jött a világra – közölte a New Scientist tudományos folyóirat. A kisfiú már 5 hónapos, a genetikai állományának nagy része szüleitől, egy kicsiny töredéke, a mitokondriális DNS pedig donortól származik, így a gyereknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van. Az embrió az édesanyjától kapta a sejtmagon belüli örökítőanyag túlnyomó részét. Az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, amit átörökíthet az utódjára, így a genetikai betegség megelőzése érdekében egy egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználták a megtermékenyítéshez. Az újszülött DNS-ének 0,1 százaléka származik a donoranyától.

Anyák Napján majd csak egy egész kicsit köszönti fel. Amúgy ez az egy tizedszázalék sok is lehet, emlékeznek, ennyivel versenyképesebb Románia Magyarországnál! (Sz. L.)

Szerintem ez a genetikai csoda egy rendes nyolcvanasévekbeli házibuliban spontán is létrejött... (tsp)

Aki érti, magyarázza el nekem is. (S.J.)

Megdöbbentő és elgondolkodtató, következményeiben beláthatatlan eredménye ez a génmanipuláció tudományának. Viszont megnyugtató tudni, hogy a mitokondriális DNS kizárólag anyai ágon öröklődik, mindnyájan anyánktól, anyai nagyanyánktól, anyai-nagyanyai-dédanyánktól stb. örököltük. Őseink minden generációjában tehát csak egyetlen olyan nő volt, akitől ezeket örökölhettük. A legutolsó olyan nőt, akitől valamennyi ma élő ember – kizárólag női ágak mentén (is) – származik, Mitokondriális Évának nevezik. (Sz. A.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!