Törzsasztal évadzáró Tompa Gáborral

2015. 05. 24. 12:45

A Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának következő vendége május 29-én, pénteken 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca) Tompa Gábor költő, világszerte ismert rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, akivel Kőrössi P. József beszélget.

 

 

„Azt hiszem, abban különbözünk néhány más erdélyi társulattól, hogy a megfogalmazottművészi programunk olyan színház megteremtése, ami a lét, az emberiség és a világ kérdéseivel foglalkozik, tehát nem hazug színház, és a színház művészete fölé nem helyez semmiféle demagóg, nemzeti politikai misszióvállalást. Arról, hogy magyar társulat vagyunk, ha akarnánk, sem tudnánk megfeledkezni, hiszen magyarul játszunk, magyar az anyanyelvünk. Ez biológiai tény. De meggyőződésünk, hogy minél több művészeten kívüli küldetést vállal vagy hangoztat egy színház, annál gyengébbé válik művészileg. Olyan színházat próbálunk létrehozni, ami a műfaji sokféleséget nem kizárva, elsősorban magas szakmaiságra épül, olyan sajátos nyelven szólítva meg a közönséget, amely nem csak a magyar anyanyelvű néző számára érthető.” (Tompa Gábor)

A találkozó kezdetén bemutatják a Várad folyóirat legújabb Törzsasztal-számát, amelyben öt korábbi vendég, Forgách András, Kántor Lajos, Vörös István, Szvoren Edina és Visky András szerepel.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!